Jääkiekkoilijat ilman äänioikeutta

Suomen jääkiekkojoukkue taistelee jälleen mitaleista, tällä kertaa Bratislavassa. Kiekkojoukkue haluaisi äänestää eurovaaleissa, mutta on yllätyksekseen saanut kuulla, ettei koko Slovakiassa ole yhtään ennakkoäänestyspaikkaa.

Haloo! Ovatko konsulimme nukkuneet pahemman kerran, kun ennakkoäänestyspaikoista ulkomailla on päätetty? Matkustaminen Euroopassa on tänään jokapäiväistä niin työn, harrasteiden kuin lomailunkin merkeissä. Kyllähän äänestämisenkin pitäisi olla mahdollista jokaisessa EU-valtiossa, niin maassa pysyvämmin oleskeleville kuin käymässä olevillekin.

Vastustin aikoinaan Suomen Bratislavan suurlähetystön lakkautusta. Mielestäni kaikissa EU-maissa Suomen pitää olla läsnä omien etujemme ja EU-vaikuttamisenkin takia. En arvannut, että lähetystön lakkautus vie myös äänioikeuden ja ulottuu jääkiekkoilijoihin saakka.

Ulkoministeriö on selityksen velkaa. Vieläkö asian voi korjata?

Eero Heinäluoma, FB-kirjoitus 4.5.2019

Heinäluoma kehottaa konstailemattomaan hallitusratkaisuun

Entinen eduskunnan puhemies, eurovaaliehdokas Eero Heinäluoma kehottaa puolueita nopeaan ja konstailemattomaan hallitusratkaisuun. -Kansalaiset odottavat, että vaalien viesti muutoksesta ymmärretään kaikissa puolueissa ja hallitus kootaan nopeasti muutoksen viestin ympärille, sanoi Heinäluoma puhuessaan Porin ja Kankaanpään vappujuhlissa. Erilainen konstailu ja ylimääräiset piruetit eivät nyt ole tarpeen, sanoi Heinäluoma.

Vaalitulos oli historiallinen. Puolet hallituspuolueiden kannatuksesta hävisi eduskuntavaaleissa. Sipilän hallituksen alkaessa
hallituksen takana oli 57 prosenttia äänestäjistä. Neljä vuotta myöhemmin hallituspuolueet saivat vaivaiset 32 prosenttia äänistä. Tuon selvempää muutosviestiä ja ohjetta uuden hallituksen kokoamiselle ei vaaleissa voi antaa.

Kansalaiset kaipaavat nyt uudenlaista yhteistyön ja yhteisymmärryksen henkeä. Poliitikkojen pitää pystyä nyt kuuntelemaan paitsi kansalaisia myös toisiaan. Työmarkkinoille tarvitaan sinnekin aitoa ja tasapuolista yhteistyön henkeä ja hallitukselta odotetaan tasapuolisuutta työmarkkinasuhteissa.

Uudelta hallitukselta odotetaan edeltäjään aktiivisempaa Eurooppa-politiikkaa. Aktiivisuudella niin Suomen EU-puheenjohtajakaudella kuin sen jälkeenkin Suomi voi ottaa Unionissa kokoaan suuremman roolin. Unionissa on nyt kysyntää eteenpäin katsovalle, ihmisten tarpeita korostavalle käytännön läheiselle uudistuspolitiikalle. Kansalaisten, kuluttajien, työntekijöitten ja pienten yritysten oikeuksia ja toimintamahdollisuuksia tulee vahvistaa. Puolustusyhteistyössä ja digitaalisten sisämarkkinoiden luomisessa tulee päättävästi edetä. Arktista yhteistyötä on hyvä viedä eteenpäin juuri Suomen puheenjohtajakaudella. Suomen tulee aktiivisuudellaan myös puolustaa omia etujaan, kun tärkeitä liikenneverkon rahoituspäätöksiä tehdään.

Yhtä selvää on, että linjamme tulee nojata kestävään talouskehitykseen ja siihen, että kukin maa vastaa itse omista veloistaan.
Uudelta hallitukselta odotetaan selvästi Eurooppa-myönteistä politiikkaa, mutta siihen ei kuulu sen paremmin liittovaltiorakennelmat kuin taloudellisten sovhoosien pystyttäminen.

Heinäluoma varoitti myös populismin tyhjistä lupauksista niin Suomessa kuin Euroopassa. -Brexitin lyhyt historia ja brittien vaikeudet
löytää yhteistä kantaa Iso-Britannian tulevaan EU-suhteeseen kertovat karusti, kuinka tyhjiä ja katteettomia lupauksia EU-eron vaikutuksista annettiin. Ilma populistien ilmapalloista on hyvää vauhtia häviämässä.

EU-vaaleista voi muodostua vielä yllätykselliset, mutta toisessa mielessä kuin viime kuukaudet on julistettu. Tähän antaa viitteitä
Espanjan vaalitulos sunnuntailta. Espanjan parlamenttivaalit olivat suuri pettymys oikeistopopulisteille. Espanjan sosialistit nousivat
käytännönläheisellä politiikallaan selvästi ykköspuolueeksi. Espanja valitsi tien eteenpäin, ei taaksepäin.

Eero Heinäluoma, Puhe vappuna, Pori ja Kankaanpää 1.5.2019

Poimintoja

"Kun itse lähdin ehdokkaaksi eurovaaleihin, tein saman tien päätöksen, etten ole ehdolla Suomen eduskuntaan. Koin, että kaksoisehdokkuus olisi ollut äänestäjän harhaanjohtamista. Se olisi saattanut sekoittaa paitsi äänestäjän pään myös oman mielen."

Eero Heinäluoma, Kolumni Maaseudun Tulevaisuus 26.4.2019


"EU:n täytyy puolustaa niitä perusarvoja, joiden pohjalle koko yhteisö on rakennettu. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että rahahanat on suljettava sellaisilta hallituksilta, jotka eivät noudata oikeusvaltioperiaatteita. EU-komissiosta tuli juuri viime viikolla ehdotus tällaisten asioiden valvontaryhmän perustamisesta. Tuo ryhmä olisi itsenäisesti valtuutettu tekemään nopeita päätöksiä, mikäli selkeitä väärinkäytöksiä havaitaan. Kannatan tällaista."

Eero Heinäluoma, Haastattelu Citymedia Fuengirola.fi 30.3.2019


"Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet näyttävät nyt pysyttelevän pakkasella pidempään. Yhdysvallat pitää Venäjää maailmanpolitiikassa kovin pienenä tekijänä, Venäjä taas kokee olemassaolonsa ahdistetuksi ja käyttää kaikkea osaamistaan ja aggressiivisia keinoja tullakseen kuulluksi. Suomelle jännitteinen Eurooppa on kovin epätoivottava kehitysvaihtoehto. Meillä onkin kaikki syyt tukea Saksan liittokanslerin eurooppalaisten yhteistyötä ja dialogia korostavaa linjaa."

Eero Heinäluoma, Kolumni Maaseudun Tulevaisuus 1.3.2019


"Yhä enemmän myös se, mitä me täällä tehdään riippuu siitä, mitä unionissa on päätetty tai miten siellä olemme onnistuneet. Vaikuttaaksemme maailmassa, meidän on tehtävä se yhteistyössä."

Eero Heinäluoma, Haastattelu Iltasanomissa 5.12.2018


"Naton strategia katsoo edelleen kahtaalle: itään ja etelään. Etelä-Euroopan maat ovat enemmän huolestuneita etelästä nousevista terrosismin tyyppisistä uhista kuin Venäjästä. Itä-Euroopan maiden ja erityisesti Baltian maiden huolena taas on Venäjän toiminta Itä-Ukrainassa ja laajemminkin."

Eero Heinäluoma, Haastattelu Demokraatissa 19.11.2018


"Suomen etu on, että euroalue uudistuu käytännönläheisin askelin – jäsenmaiden omaa vastuuta korostavalla linjalla. Jäsenmaiden velkojen yhteisvastuu tai talousvastuiden keskinäinen sotkeminen ei ole eduksi euroalueen menestykselle eikä Suomen eduille. Italian populistihallituksen vastuuton, velanottoa lisäävä ja euroalueen sääntöjä rikkova toiminta osoittaa, kuinka tärkeätä on, että jäsenmaat eivät vastaa toistensa sitoumuksista."

Eero Heinäluoma, Kolumni Maaseudun Tulevaisuus 9.11.2018


"Pääministeri Lipponen teki omana aikanaan hartiavoimin töitä, jotta kasvu jakaantuisi koko Suomeen. Kainuun malli, maakunnissa olevien yliopistojen kehittäminen, alueellistaminen sekä monet kulttuurihankkeet ja infraratkaisut saivat pääministerin aloitteellisen tuen. Samaa henkeä kaivataan myös nyt. Valtion ei pitäisi omilla päätöksillään ryhtyä markkinavoimien rengiksi vaan pysyä talossa isäntänä."

Eero Heinäluoma, Kolumni Maaseudun Tulevaisuus 12.10.2018